Autourheilukisat

Autourheilu on yksi seuratuimmista urheilumuodoista maailmassa ja miksipä ei olisi, onhan sen ympärillä paljon lajeja joita seurata. Kuningaslaji siltikin monen mielestä on Formula 1, jota on ajettu vuodesta 1950 lähtien ja maailmanmestareita kruunattu tänä aikana yli 30. Kaikkien aikojen menestynein kuljettaja on Michael Schumacher, jolla näitä mestaruuksia on 7 kappaletta. Tilastollisesti menestynein maa formulassa on Iso-Britannia, sillä yhteensä 10 brittiä on mestaruuden maalle tuonut 14 eri kertaa. Menestynein talli puolestaan on Ferrari, joka on pokaalin napannut yhteensä 15 kertaa. Suomalaisittain katsottuna Formula 1-kisat ovat olleet meille myös menestyksekkäitä, sillä jopa kolme suomalaista on tämän himoitun tittelin voittanut, Mika Häkkinen saavutti sen jopa kahdesti. Kimi Räikkösellä voittoja on tällä hetkellä vain yksi, mutta hän on vielä kisoissa mukana Heikki Kovalaisen kanssa. Näiden kahden lisäksi maailmanmestaruuden on saavuttanut myös Keke Rosberg, jonka poika Nico ajaa myöskin kilpaa, tosin ei Suomen väreissä. Formulakauden alkuun on tästä päivästä lähtien 39 päivää, joten nyt on oikea aika käydä jättämässä Betsafella sivulla oma veto siitä, kuka voittaa maailmanmestaruuden kaudella 2014. Tällä hetkellä pienintä kerrointa tarjotaan Sebastian Vettelille ja Red Bull sekä Mercedes Grand Prix kisaavat tallivoittojen pienimmistä kertoimista.

Formel 1

Myös kartingissa voidaan kisata, ja se onkin ollut monen kotimaisen ensimmäinen askel autokisoissa.

Toinen laji, jossa suomalaiset ovat perinteisesti olleet kovia, on ralli. Jopa 40 % rallivoitoista on tullut Suomeen. Rallin pääsarja on nimeltään WRC-luokka, ja Suomessakin ajetaan tämän maailmanmestaruusluokan osakilpailu, nimittäin Neste ralli. Suuriin suomalaisiin rallinimiin kuuluvat mm. Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen ja Ari Vatanen, vain muutaman mainitakseni ja tällä hetkellä Suomen kunniaa kisoissa puolustavat rämäpäisestä ajotyylistä tuttu Jari-Matti Latvala sekä tasaisemman vauhdin omaava Mikko Hirvonen.

Formel 1

Suomi on myös arvostettu kiihdytysajomaa, kiitos hyville harrastusmahdollisuuksille. Sen jälkeen kun laji Suomeen rantautui 70-luvulla, on tänne myös rakennettu omia autourheilukeskuksia, kuten Pieksämäellä sijaitseva Motopark, jonne rakennettiin rata kiihdytyskisoja varten. Alastarosta löytyy myös tilat kiihdytyskisoja varten.

Kartingin, joka tuossa ylempänä mainittiinkin, lisäksi myös jokamieskisat ovat monen miehen ja naisen ensimmäinen kosketus autokisoihin. Jokamieskisat ovat, kuten nimikin sanoo, avoinna jokaiselle ja mukaan toimintaan pääsee jo 15-vuotiaana suorittamalla jokamiestutkinnon. Lisää infoa löytyy paikallisesta autourheiluseurasta, että missä ja milloin kisoja on. Mutta ympäri Suomea niitä järjestetään ja etenkin kesäaikaan joka viikko jostakin päin kisaan pääsee mukaan. Myös talvella ajetaan hangella ja jäällä.