Viihdyttäviä moottoriurheilun show-tapahtumia

Moottoriurheilun ei tarvitse aina olla niin vakavamielistä kierrosaikojen ja erikoiskokeiden suorittamista, vaan tähän urheilulajin tyyppiin voi mainiosti ottaa myös mukaan hieman huumoria. Olet ehkä nähnytkin jossain esim. amerikkalaisia autojen show-tapahtumia ja niihin osallistuvia, hulvattomiksi tuunattuja autoja. Joskus pyörät saattavat olla niin korkeat, että auto nousee metrin maasta pienessäkin pompussa. Tai konepelti on kokonaan poistettu massiivisen moottorin ja ylöspäin suunnatun pakoputken tieltä.

Viihdyttäviä moottoritapahtumia järjestetään ennen kaikkea Amerikassa ja monissa Euroopan maissa Suomalaisillakin on monta omaa moottorishow’taan, jotka ovat suosittuja koko kansan festivaaleja, erityisesti kesäisin. Yksi näistä on Lappeenrannan Kiihdytysajot, jotka pidetään perinteisesti Lappeenrannan lentokentällä syyskuun alussa. Tämä on perinteinen kiihdytysajotapahtuma, jossa tarkoituksena on saada auto kiihtymään mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suureen vauhtiin. Kiihdytysajojen yhteydessä on myös paljon muuta oheisohjelmaa, mm. ilmailunäytöksiä.

Iso-Britanniassa järjestetään puolestaan erittäin suosittua moottorialan show-tapahtumaa nimeltään Pokerstars Drag & Drift Extreme Power Weekend. Se on yhden viikonlopun mittainen tapahtuma, jossa katsojat pääsevät näkemään mm. upeita vintage-autoja sekä muita menopelejä. Kaikista kulkuneuvoista ei olekaan edes ihan helppo ensi näkemältä sanoa, ovatko ne autoja vai kenties moottoripyöriä, vai jotain siltä väliltä. Tässä viidesti järjestetyssä tapahtumassa on mukana näkyvästi myös Pokerstars, joka on Power Weekendin sponsori.

Moottoritapahtumien mekka on kuitenkin tietysti USA, jossa järjestetään suuri määrä mitä erilaisempia show-tapahtumia. Erilaiset kiihdysajot ja muut autojen tehoa – ja usein myös näköä sekä kokoa – mittaavat kilpailut ovat suosittua kansanhuvia näillä festivaaleilla. Autoilu- ja moottoripyöräilytapahtumien lisäksi Suomessakin on perinteisesti järjestetty myös niin sanottua surmanajoa sekä muita todellisia moottoriurheilun sirkustemppuja. Moni muistaa ehkä Onni Suurosen ja hänen poikansa Kalevi Suurosen, jotka 1950-luvulta alkaen esiintyivät huvipuistoissa ja tivoleissa ajaen moottoripyörällä suuressa ”tynnyrissä”. Surmanajamisen perinnettä on näihin päviin asti jatkaneet mm. Hornanveljet -moottoripyöräryhmä. Melko hurjaa touhua.