Hot Rod-kisat

Hot rod-kisoilla voidaan tarkoittaa kiihdytysautokisoja, jotka saivat alkunsa 30–40-lukujen vaihteessa Jenkeissä. Siellä alettiin ensimmäisenä puuhaamaan kisoihin sopivia autoja ja ajamaan näillä kilpaa kuivuneissa järven pohjissa ja korttelikisoissa, kunnes kiihdytyskuskit saatiin suljetuille radoille kuten hylätyille lentokentille ja muille radoille. 60-luvulla Yhdysvalloissa alettiin jo kisaamaan mestaruussarjaa ja sieltä se rantautui sitten jo Eurooppaankin ja Suomeen laji tuli Ruotsista 70-luvun alusta. Ensimmäiset kisat Suomessa ajettiin entisellä Keimolan radalla vuonna 1975, joka ei ole enää käytössä ja 70-luvun lopussa alettiin puhua jo Suomen mestareista. Tätä nykyä Suomi on Euroopan mittapuussa arvostettu kiihdytysajomaa, sillä ainutlaatuisia ratoja löytyy niin Alastarosta kuin Virtasalmelta ja Kalajoeltakin. Monessa maassa ajetaan kisoja vanhoilla lentokentillä, mutta Suomessa on tätä varten rakennettu omia motopark-ratoja ja Alastaron moottoriurheilukeskuksesta löytyy kiihdytysajoille oma rata. Alastaron kisa Nitro Nationals on arvostettu kisa myös Euroopan vinkkelistä. Suomen Hot Rod-yhdistyksen sivulta voi käydä katsomassa tulevaa kisakalenteria osoitteesta http://www.fhra.fi/fi/tapahtumat/.

Kilpailuissa kisataan useissa eri ryhmissä riippuen auton tehoista ja siitä, onko kyseessä ammattilaiskisa. Eri ryhmiä ovat mm. Funny car, Top Fuel sekä Pro Stock.

Toukokuussa on luvassa Englannissa European Championshipin ensimmäinen kierros Santa Podin moottoriurheilukeskuksessa, joka löytyy läheltä Wellingborough’ta. Kisasta voi lukea lisää Santa Podin omilta sivuilta http://www.santapod.co.uk.

Kesäkuussa ajellaan Ruotsissa Malmö Racewayssa ja elokuussa Saksassa NitrOlympx-kisa Hockenheimringissä. Saksaa taitavat voivat käydä lukemassa lisää tästä kisasta osoitteesta http://www.nitrolympx.de/event-info. Saman kuun lopussa Ruotsissa on myös toiset kisat kun ajetaan Scandinavians Internationals.

Linkistä http://www.nhra.com/schedules/2014.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1 pääsee katsomaan National Hot Rod Association kisoja Yhdysvalloista ja kuten näkyy, on ainakin maaliskuussa luvassa pärinää ja moottorin katkua Vegasissa kun järjestyksessään 15. The Strip pärähtää käyntiin 28. päivä.